5 Δεκεμβρίου 2012

Ο δείκτης "προσωπικής γωνίας" του Petrus Camper.

Ο Ολλανδός φιλόσοφος, ανατόμος και χειρουργός Petrus Camper (1722–1789), θεωρείται από πολλούς ο «πατέρας της κρανιομετρίας». Ήταν από τους υποστηριχτές της ρηξικέλευθης, για την εποχή του, θεωρίας ότι «τόσο οι άνθρωποι της λευκής φυλής όσο και εκείνοι της μαύρης κατάγονται από τον Αδάμ και όχι από τον πίθηκο». Από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα η «προοδευτική» «αντιρατσιστική» επιστημονική κοινότητα ξεκίνησε έναν πόλεμο λασπολογίας εναντίον του λόγω των φυλετικών διαφορών που παρατήρησε ανάμεσα στους λευκούς και στους μαύρους. Δημιουργήθηκε μάλιστα και ο όρος «Επιστημονικός Ρατσιμός» ώστε να απαξιωθούν πλήρως τα πορίσματα όσων επιστημόνων αποδείκνυαν την ύπαρξη φυλετικών διαφορών.Ο Petrus Camper όρισε το δείκτη της «προσωπικής γωνίας», η οποία σχηματίζεται ανάμεσα στη νοητή γραμμή που συνδέει τον έξω ακουστικό πόρο με το κατώτερο όριο της μύτης και τη γραμμή που συνδέει το περισσότερο προέχον σημείο του μετώπου με το άκρο των άνω οδόντων. Ο Camper ισχυριζόταν ότι η τιμή αυτής της γωνίας καθορίζει την ευφυΐα των διαφόρων ειδών του ζωικού βασιλείου. Σε όσα πειραματόζωα δοκιμάστηκε αυτή η μέθοδος τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Οι δεξιότητες και η αντιληπτική ικανότητα των ζώων ανταποκρίνονταν πλήρως σε αυτό που διατυπωνόταν στη θεωρία.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την τεχνική αυτή σε ανθρώπους, απέδειξε ότι οι άνθρωποι της μαύρης φυλής βρίσκονταν συγγενικά πιο κοντά στον πίθηκο απ’ ότι οι λευκοί. Μετά από μετρήσεις σε πληθώρα κρανίων βρήκε ότι η γωνία αυτή ήταν περίπου 80ο στους λευκούς Ευρωπαίους, 70ο στους νέγρους της Αφρικής και 58ο στους ουρακοτάγκους.
Στο μνημειώδες έργο του «On the Points of Similarity between the Human Species, Quadrupeds, Birds, and Fish; with Rules for Drawing, founded on this Similarity» (1778), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στη φύση επικρατεί μια ιεραρχία όσον αφορά στην ευφυΐα, και η ιεραρχία αυτή εκδηλώνεται όχι μόνο ανάμεσα στις ταξινομικές βαθμίδες αλλά ακόμη και στο ίδιο είδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου