25 Μαΐου 2013

Η Μάχη του λόφου Ματζούμπα.


O Στρατηγός Κόλευ ενώ προσπαθεί να ανασυντάξει τους άνδρες του
Ο Βρετανός Στρατηγός Κόλευ είχε δει τις δυνάμεις του να συντρίβονται ήδη δύο φορές από του αντάρτες Μπόερς, τόσο κατά την αρχική έφοδο στο Πέρασμα Λένγκς Νεκ όσο και κατά την Μάχη Σκούινσγκόοτε. Πληροφορούμενος από τις αρχές της Αποικίας του Ακρωτηρίου την απογοήτευση της κυβέρνησης του Λονδίνου για την αποτυχημένη ροή των επιχειρήσεων αλλά και την επικείμενη έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, αποφάσισε να εκβιάσει την αναδίπλωση του εχθρού με μια παράτολμη και αιφνιδιαστική επιχείρηση κατάληψης του παρακείμενου στο Λένγκς Νεκ λόφου Ματζούμπα, θέλοντας έτσι να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση των Βρετανών αλλά και να σώσει το προσωπικό του γόητρο.

Οι δυνάμεις που συγκέντρωσε για την συγκεκριμένη αποστολή,αποτελούνταν από τρεις λόχους του 92ου Συντάγματος των Γκόρτντον Χαιλάντερς, δύο λόχους του 60ου Βασιλικού Συντάγματος Τυφεκιοφόρων,καθώς και ένα απόσπασμα πεζοναυτών του HMS Dido, συνολικής ισχύος 603 ανδρών.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 21.30 της 26ης Φεβρουαρίου. Ύπο άκρα σιγή και την κάλυψη του σκότους η βρετανική δύναμη,υπό την ηγεσία του του ιδίου του Κόλευ, ξεκίνησε την κοπιαστική της πορεία προς το Ματζούμπα, ακολουθώντας τις πλαγιές του παρακείμενου λόφου Ινγκουέλο,στην κορυφή του οποίου ο Βρετανός Στρατηγός άφησε ως φρουρά τους άνδρες του 60ου Συντάγματος. Αφήνοντας έναν ακόμη λόχο των Χαιλάντερς μεταξύ των δύο λόφων,για να καλύψει την οδό ανεφοδιασμού και ενισχύσεων του,ο Κόλευ ανήλθε με 395 άνδρες στην κορυφή του ηφαιστιογενούς λόφου Ματζούμπα κατά τις 04.00 της 27ης Φεβρουαρίου. Παρά όμως την επιτυχή κατάληψη του λόφου,είχε διαπράξει δύο σημαντικά λάθη.Μην μεταφέροντας πυροβόλα μαζί του,δεν μπορούσε ουσιαστικά να προσβάλλει τις θέσεις των Μπόερς στο Λένγκς Νέκ, ενώ παρέλειψε επίσης να διατάξει την οχύρωση των θέσεων του στον λόφο. Στην ουσία επρόκειτο για μια επίδειξη δύναμης, παρά μια επιχείρηση με σαφή αντικειμενικό σκοπό.

Οι Μπόερς αρχικά αιφνιδιάστηκαν και πανικοβλήθηκαν στην θέα των Χαιλάντερς τόσο κοντά στις θέσεις τους.Υπό την ψύχραιμη και στιβαρή ηγεσία όμως του Στρατηγού Ζουμπέρ, αποφασίστηκε η εκπόρθηση του Ματζούμπα. 150 άνδρες υπό την διοίκηση των Μαλάν, Ρόος και Φερέιρα ανεβαίνοντας την βόρεια πλαγιά του λόφου υπό πλήρη κάλυψη,έφθασαν κατά τις 07.00 σε απόσταση 400 μέτρων από τις θέσεις των Βρετανών. Ακολούθησαν σποραδικές ανταλλαγές πυρών μέχρι τις 09.00, χωρίς όμως οι Βρετανοί να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των Μπόερς και την επικείμενη επίθεσή τους.

Λίγο μετά τις 09.00 ξεκίνησε η επίθεση των Μπόερς,με πρώτη απώλεια για τους Βρετανούς τον Πλωτάρχη Ρομιγύ. Οι ανυποψίαστοι Χαιλάντερς θερίστηκαν από τις συνεχείς ομοβροντίες των καλυμμένων Μπόερς. Οι Νοτιοαφρικανοί επαναστάτες, πρωτοτυπώντας σε σχέση με τις κλασσικές γραμμικές τακτικές μάχης του 19ου αιώνα και εφαρμόζοντας ουσιαστικά ένα συνεχές πυρ και κίνηση,έφθασαν σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τις αμυντικές των Βρετανών προκαλώντας τους συνεχείς απώλειες με τα εύστοχα πυρά τους. Ο Κόλευ εν τω μεταξύ,παρά τις συνεχείς προτροπές των αξιωματικών του για επίθεση με εφ'όπλου λόγχη-η οποία πιθανώς θα επιτύγχανε λόγω της εγγύτητας των Μπόερς αλλά και της ανεπάρκειας τους στην μάχη του εκ του σύνεγγυς-προτίμησε να περιμένει την έφοδο του εχθρού, επί ματαίω όμως.

Οι μεγάλες απώλειες αλλά και η μεγάλη σύγχυση από την αφανή επίθεση του εχθρού ανάγκασε τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στα βορειοδυτικά του λόφου και να συμπτυχθούν προς μια χαμηλότερη κορυφογραμμή. Εν αγνοία τους όμως οι Μπόερς εξαπέλυσαν δύο δευτερεύουσες επιθέσεις από τα βορειοανατολικά,οι οποίες κατάφεραν να πλευροκοπήσουν τις θέσεις τους.

Οι Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονταν πλέον σε απελπιστική θέση. Ο ίδιος ο Κόλευ, ενώ προσπαθούσε να ανασυντάξει τους άνδρες του έπεσε νεκρός από σφαίρα στο μέτωπο.Δεχόμενοι πυρά από όλες τις κατευθύνσεις,αλλά και με τον διοικητή τους νεκρό, οι Χαιλάντερς τράπηκαν σε άτακτη φυγή.Πιθανώς μάλιστα να εξοντώνονταν όλοι τους, αν ο λόχος που κατείχε τον αυχένα μεταξύ Ινγκούελο και Ματζούμπα δεν καθυστερούσε ένα έφιππο commando των Μπόερς που προσπάθησε να αποκόψει την οδό υποχώρησης τους.

Η πανωλεθρία στον Λόφο Ματζούμπα κόστισε στους Βρετανούς 92 νεκρούς, 34 τραυματίες και 58 αιχμαλώτους. Οι απώλειες των Μπόερς ανήλθαν μόλις σε 2 νεκρούς και 5 τραυματίες.
Στις 23 Μαρτίου του 1881,οι δύο πλευρές υπέγραψαν ανακωχή. Η τελική συνθήκη ειρήνης και αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Νοτιοαφρικάνικης Δημοκρατίας, υπογράφθηκε στις 25 Οκτωμβρίου του 1881.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου